Beograd će u februaru biti evropski epicentar zelene gradnje  – Na Konferenciji zelene gradnje koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije i koja se održava u sklopu Sajma zelene gradnje od 23. do 25. februara 2012. godine u Beogradu, imaćemo jedinstvenu priliku da čujemo vodeće svetske predavače iz oblasti zelene gradnje.

 Zvezda Konferencije zelene gradnje svakako će biti Džeri Judelson iz SAD, često nazivan i „Kum zelenog“, jedan od pionira LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač zelene gradnje u svetu – kaže Marija Golubović, Predsednik Saveta.
Ideja Konferencije jeste da se na jednom mestu nađu predstavnici svih međunarodnih standarda zelene gradnje, što je redak slučaj bilo gde u svetu. Tako će publika iz Srbije i regiona na jednom mestu moći da se upozna sa zelenim standardima koji potiču iz Britanije, Nemačke, Francuske i SAD-a, a koji se primenjuju širom sveta.
BREEAM standard zelene gradnje predstaviće Terens Beket iz Velike Britanije, HQE standard predstaviće Bruno Mesure iz Francuske, o DGNB standardu govoriće prof. Aleksander Rudolfi iz Nemačke, a međunarodni standard zelene gradnje LEED predstaviće Dženivin Kvan iz SAD i potpredsednik USGBC International.
Takođe, na konferenciji će govoriti i Dominika Červinska, koja dolazi iz sedišta organizacije Svetskog saveta zelene gradnje u Torontu, kao i profesionalci koji su angažovani na zelenim projektima u Srbiji i regionu, i poseduju iskustva u procesu sertifikacije zelenih zgrada u lokalnim okolnostima.

– Savet zelene gradnje odlučio se da već na prvoj Konferenciji zelene gradnje koju organizuje dovede u Srbiju sam svetski vrh autoriteta u ovoj oblasti kako bi domaći profesionalci dobili prave informacije od pravih ljudi – kaže Golubović i dodaje:
– Na taj način struci pružamo mogućnost da upoznaju, čuju i polemišu o trendovima, kao i da steknu alate koji će im u narednom periodu omogućiti da razlikuju istinsku zelenu gradnju od „zelenog pranja“ (praznog marketinga), i time, ne samo da izbegnu zamku svih novih tržišta koje zelena gradnja osvaja, već i da postanu konkurentni na domaćim i inostranim projektima sertifikovanih zelenih zgrada – zaključuje Golubović.
Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao i u jedan od najvažnijih događaja iz ove oblastu za prvu polovinu 2012. godine u Evropi.
Potvrđeni predavači: