I ove godine smo iskoristili priliku da promovišemo rad Saveta na međunarodnom sajmu i konferenciji Green Building Expo. 

Predsednica Saveta, Marijana Vasić zahvalila se organizatorima sajma kompaniji Energo i gdji Mariji Golubović, jednom od inicijatora i osnivača Saveta zelene gradnje Srbije.

 Predstavljeni su objekti u Srbiji koji su sertifikovani po standardima zelene gradnje, američkom LEED i britanskom BREEAM a koji potvrđuju srpsko aktivno učešće i doprinos u razvoju savremenog građevinarstva i očuvanja životne sredine.

Do sada, Savet je organizovao brojne radionice, kurseve i predavanja na temu sertifikacije objekata ali i održivih i lako primenljivih rešenja u procesu planiranja,  projektovanja, izvođenja, opremanja i eksploatacije objekata. Saradnja sa članicama Saveta zelene gradnje, renomiranim domaćim i inostranim predstavnicima koji posluju na tržištu Srbije je neophodna  u doprinosu širenju principa zelene gradnje. Pozivamo sve profesionalce da nam se pridruže i doprinesu da budemo konkurentni sa ostalim zemljama u regionu kada su u pitanju energetski efikasna rešenja i kvalitetna savremena gradnja.

Za 2017. pripremili smo edukativni program koji podrazumeva visoko stručna predavanja u cilju da podstaknemo odgovornost svih nas, učesnika u izgradnji i krajnjih korisnika ka očuvanju resursa i insistiranju na kvalitetu.

Advokat Aleksandar Đelić je sa pravnog aspekta govorio o značaju zelene gradnje, započevši svoje izlaganje podsetivši nas sve na Član iz Ustava RS koji se odnosi na zdravu životnu sredinu:

Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.  
Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine.  
Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Predavanje je započeto sa podsećanjem na odgovornost koju svako od nas ima po Ustavu, do obaveza propisanih pravilnicima i zakonima koji definišu potrošnju i energetsku efikasnost, strategije i moguće podsticaje od strane države. Govorilo se o primeni sankcija za nepoštovanje zakona i raznim pravilnicima definisanih pravila koje treba poštovati tokom planiranja i izgradnje objekata. Npr. u Krivičnom zakoniku definisana su krivična dela protiv životne sredine za zagađenje i nepreduzimanje mera zaštite, protivpravnu izgradnju, oštećenje objekata i uređaja za zaštitu životne sredine i td.

U najavi je novi Zakon o stanovanju i održavanju objekata kojim će se omogućiti ulaganje budžetskih sredstava u stambene i porodične zgrade.

Potrebno je da se jasno definišu obaveze, podsticaji pa na kraju i sankcije!