Poludnevna radionica obučiće graditelje, investiture, procenitelje, finansijere, fasiliti menadžere, arhitekte, inženjere, project menadžere i druge aktere da bolje razumeju način na koji održivost utiče na nivo rizika, i posledično na cenu, u oblasti zelene gradnje.

Napomena: Ovo predavanje je integralni deo Obrazovnog programa Saveta.

Predavač će istaći ključne interesne faktore za različite grupe aktera i objasniće na koji način održive zgrade pružaju prednosti za svaku od navedenih kategorija.

Ciljevi predavanja:

  • razgovor o dobrovoljnoj i obaveznoj sertifikaciji zelene gradnje
  • analiza poslednjih istraživanja procene stanja zelene gradnje i tržišnih trendova
  • ispitivanje zauzetosti zgrada, i prednosti za rentiranje zelenih radnih prostora
  • analiza troškova, rizika i prednosti implementiranih održivih inicijativa u zgradama
  • razgovor o zakonskim zahtevima i vladinim podsticajima za zelenu gradnju
  • uključivanje relevantnih studija slučaja

Uspostavljanje bolje saradnje između investor i graditelja, procenitelja, fasiliti menadžera, portfolio menadžera, arhitekata, inženjera, projekt menadžera, i drugih profesionalaca koji su uključeni u traženje rešenja za reprezentativne primere zelene gradnje.

Predavanje o finansijama u zelenoj gradnji (Financial Considerations for Green Buildings) deo je međunarodne platforme obrazovanja u oblasti zelene gradnje koji je pokrenula Evropska regionalna mreža zelene gradnje (ERN). Predavanje je i obavezan kurs za sticanje akreditacije za Rumunskog profesionalca zelene gradnje (Romania Green Building Professional). Nacionalni saveti zelene gradnje integrišu ova predavanja u svoje obrazovne programe.

O predavaču

Stiven Bornkamp  je predsedavajući Radne grupe za edukaciju Evropske regionalne mreže nacionalnih saveta zelene gradnje, i prvi predsednik Saveta zelene gradnje Rumunije. Glavni je autor programa “Profesionalac zelene gradnje” (Green Building Professional) multi-disciplinarnog, kontinuiranog programa akreditacije koji je usvojilo trinaest nacionalnih saveta zelene gradnje u Evropi. Kao ko-direktor projekta Construction21.eu, odgovoran je za međunarodni razvoj i doprinos ovoj platform posvećenoj naprednim nakboljim rešenjima iz prakse zelene gradnje.

Stiven i njegov tim radili su na razvoju sedam saveta zelene gradnje u Evropi, organizovali više konferencija u centralnoj i istočnoj Evropi, pokrenuli program nagrada u zelenoj gradnji, i brojne druge inicijative uključujući i one u oblasti zakonodavstva i finansiranja u zelenoj gradnji. Posvećeno je radio da stvori sveobuhvatno i dinamično tržište za profesionalce u oblasti zelene gradnje, i trenutno vodi tri ogledna projekta koja teže ka sertifikaciji prema standardu Living Building Challenge.