Izvor: arhiva fotografija člana Penta Ge.Co. Construcion

Kompanija Penta Ge.Co. Construction je građevinska kompanija koja se od 2015. godine bavi inžinjeringom, projektovanjem i izgradnjom objekata po sistemu ključ u ruke, i jedna je od vodećih u toj oblasti – kako u našoj zemlji, tako i u regionu.

Njihovo iskustvo kreće se od složenih industrijskih objekata i infrastrukturnih projekata, do visoko sofisticiranih komercijalnih i stambenih projekata širom Srbije, a dugoročnost na tržištu pripisuju raznovrsnom timu stručnjaka koji se sastoji od arhitekata i brojnih drugih inženjera različitih profesija.

Sava Centar 27.07.2023 (3 of 24)
1RC Nest Obrenovac 10.11 2023

Izvor: arhiva fotografija člana Penta Ge.Co. Construcion

Posvećenost kompanije principima održivosti i zelene gradnje ogleda se kroz njihov rad, u koji spada i učešće u rekonstrukciji jednog od arhitektonskih simbola Beograda, Sava Centra, kao izvođač radova na objektu B. Zajedno sa samim Savetom zelene gradnje Srbije, Penta.Ge.Co Construction je jedan od 28 partnera na četvorogodišnjem „Circ-Boost“ projektu, finansiranom putem programa Horizon Europe.

„Circ-Boost“ projekat fokusira se na iznalaženje, testiranje i skaliranje inovativnih, cirkularnih rešenja u sektoru zgradarstva i građevinskih materijala. Srpski pilot projekat, u kojem učestvuje i Penta Ge.Co. Construction, za cilj ima upotrebu recikliranih građevinskih materijala umesto crpljenja prirodnih resursa i ponovnu upotrebu konstruktivnih elemenata.

Kroz planiranu pilot kuću biće demonstrirana mogućnost montaže i demontaže svih  ovih elemenata kuće, kao i njihova ponovna upotreba. U tu svrhu koristiće se betoni sa dodatkom letećeg pepela umesto cementa, reciklirani agregat dobijen reciklažom betona, reciklirana guma za veze konstrukcije i zidova ispune i pregradnih zidova.

default
Novi Tekstili 22.01.2021 (16 of 20)

Izvor: arhiva fotografija člana Penta Ge.Co. Construcion

S obzirom na visok stepen poklapanja u radu i ciljevima, članstvo u Savetu bio je prirodan sledeći korak za ovu kompaniju, koje samo produbljuje njihovu posvećenost principima održive i cirkularne gradnje.

Više o kompaniji Penta.Ge.Co. Construction možete saznati na njihovom zvaničnom sajtu: https://pentageco.rs/