Austrijska kompanija IMMOFINANZ, najveći vlasnik i operater ritejl parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji u Srbiji posluje kao IMMOFINANZ SERVICES sa brendom ritejl parkova STOP SHOP, postala je novi član Saveta zelene gradnje Srbije. Kao jedan od vodećih stručnjaka za komercijalne nekretnine, IMMOFINANZ deli iste vrednosti sa Savetom i godinama je fokusiran na unapređenja na polju održivosti. Sa željom da ima vodeću ulogu u održivoj transformaciji industrije, kompanija je dobila BREEAM sertifikat za svoj STOP SHOP u Lazarevcu, a postavila je cilj da do 2040. godine dostigne nultu emisiju gasova, što je deset godina ranije od cilja koji je postavila Evropska unija.

 

Prvi korak ka tom cilju kompanije je smanjenje svih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 60% do 2030. godine, u poređenju sa nivoom iz 2019. godine, kroz opsežnu obnovu energetske efikasnosti i široko usvajanje pametnih tehnologija za sve nekretnine. IMMOFINANZ će značajno povećati sopstvenu proizvodnju obnovljive energije postavljanjem fotonaponske opreme na krovove ritejl parkova STOP SHOP i opremanjem novih lokacija fotonaponskim sistemima.

 

Sa svojim On Top Living konceptom, IMMOFINANZ takođe stvara održivo i pristupačno stanovanje. Plan je da se u srednjoročnom periodu izgradi do 12.000 stanova na postojećim STOP SHOP-ovima, stvarajući visoko kvalitetne i klimatski neutralne stanove za ljude sa nižim i srednjim primanjima. Problem takozvanog zaptivanja urbanog tla biće ublažen projektima ozelenjavanja i postavljanjem zajedničkih površina kao što su igrališta ili bašte na krovovima.

 

STOP SHOP portfolio u Srbiji obuhvata 14 ritejl parkova: u Čačku, Lazarevcu, Nišu, Požarevcu, Vršcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Borči, Smederevu, Subotici, Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru.

 

Više o strategiji održivosti, ciljevima i projektima na https://immofinanz.com/en/sustainability