Protekle nedelje, od 23. do 25. februara 2012. godine, u Beogradu je održan prvi Sajam i Konferencija zelene gradnje u regionu.  Događaj su podržali Grad Beograd, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, i mnoge druge organizacije, medijske kuće i kompanije. Sajam i Konferenciju otvorio je ministar Oliver Dulić, u pratnji Marije Golubović, predsednice Saveta zelene gradnje Srbije i Džerija Judelsona, jednog od najvećih svetskih stručnjaka iz oblasti zelene gradnje.

Sajam je okupio preko 40 izlagača iz različitih oblasti zelene gradnje i održive ekonomije. Svi izlagači dobili su priliku da se predstave, ne samo posetiocima specijalizovanog sajma i učesnicima Konferencije, već i brojnim medijima koji su posetili događaj.
Trodnevna Konferencija zelene gradnje predstavila je preko 20 predavača iz devet zemalja sveta. Pored proslavljenih imena kao što su Džeri Judelson, SAD, ili Džon Pajk, Velika Britanija, na Konferenciji su predstavljena četiri standarda zelene gradnje koji se primenjuju na međunarodnom planu: LEED sistem koji dolazi iz SAD, kao i britanski BREEAM, francuski HQE i nemački DGNB.
Pored toga Konferencija je predstavila i domaće projekte koji su u procesu sertifikacije za zelene zgrade, kao i Italijansku nacionalnu agenciju za tehnologije, energetsku efikasnost i održivi razvoj.

– Po oceni najvećeg dela posetilaca i učesnika događaja, prvi Sajam i Konferencija zelene gradnje prevazišli su sva očekivanja, kako u smislu brojnosti izlagača i zainteresovanih profesionalaca, tako i u smislu opremljenosti i organizacije samog događaja – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije i dodaje:
– Zahvaljujući ovakvom izdanju u prvoj godini događaja, ne sumnjamo u to da će biti održan i naredne godine a tokom samog događaja već smo počeli da pravimo planove i za sledeću godinu.
U Savetu zelene gradnje, koji je jedan od organizatora događaja, naročito ističu pozitivne utiske koje gosti iz inostranstva nose sa sobom iz Beograda:
– Apsolutno svi predavači koji su došli iz osam stranih zemalja podvlače da je Sajam i Konferencija zelene gradnje organizovana na veoma visokom nivou, naročito kada se uzme u obzir da je ovo prvi takav događaj u regionu – kaže Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije.