U sklopu svojih aktivnosti povodom Svetske nedelje zelene gradnje 2023 – WGBW23, a kao deo podrške globalnoj kampanji ove manifestacije koju Svetski savet zelene gradnje – WorldGBC – ove godine organizuje pod sloganom „Gradimo tranziciju“, Savet zelene gradnje Srbije održao je Zelenu turu 2023. koja već poprima formu naše tradicionalne aktivnosti tokom ove nedelje.

Zelena tura predstavljala je priliku svim zainteresovanima  da iz prve ruke iskuse principe zelene, održive gradnje kroz obilazak poslovne zgrade „Delta House“. Ovaj objekat je nosilac LEED Gold sertifikata zelene gradnje, i kao takav je odličan uzorni primer dobrobiti i prilika koje stvara primena inovativnih i zelenih rešenja. Osim što je bila vidljiva na WorldGBC globalnoj mapi WGBW23 aktivnosti, ova tura je prepoznata kao značajna i od strane GBCI, nadležnog tela za izdavanje LEED sertifikata, koji ju je istakao kao jedan od 4 obilaska LEED objekata tokom ove nedelje.

Program ture započeo je u ulaznom holu „Delta House“-a, gde su gosti imali prilike da čuju opšte podatke o samom objektu i pametnim sistemima koji njime upravljaju, mogućnostima koje pružaju i komforu koji obezbeđuju. Učesnici ture su potom vođeni kroz tehničke prostorije objekta, gde su imali prilike da bliže sagledaju sve ove sisteme, dok su slušali o granularnoj kontroli kvaliteta vazduha, ventilacije i temperature, solarnim panelima i zelenom krovu. Nakon ovoga, učesnici su imali jedinstvenu priliku da uđu u sam kancelarijski prostor, koji inače nije dostupan javnosti. Ovde su imali priliku da dožive zgradu kao svakodnevni korisnici, da vide automatsku kontrolu rasvete, implementaciju ranije pokazanih pametnih sistema, primere nameštaja napravljenog od recikliranih materijala, kao i i reciklažne punktove raspoređene kroz objekat. Tura je nastavljena šetnjom izvan objekta, gde su učesnici čuli o značaju upotrebe lokalnih biljnih vrsta pri ozelenjavanju neposredne sredine objekta. Kroz obilazak garaže koji je potom usledio, učesnici ture su imali priliku da se upoznaju sa elektro punjačima za vozila na struju i njihovim različitim konfiguracijama, kao i sa sistemom prikupljanja i  upotrebe atmosferskih voda – kišnice – kroz zgradu, a tura je završena obilaskom lokalnog energetskog postrojenja. Osim direktnog komfora i lakšeg korišćenja objekta koji su direktan proizvod primene, međusobnog umrežavanja i uzajamnog pojačavanja pozitivnih efekata ovih sistema, prikazane su i energetske uštede i druge značajne dobiti koje proizilaze ne samo iz finalnog proizvoda, nego i iz promišljenog, održivog načina na koji je jedan ovakav objekat izgrađen.

Zelenoj turi 2023. je bilo moguće prisustvovati u dva različita termina. Oba termina su bila popunjena, a nažalost bilo je i nekih, koji su se prijavili nakon popunjenog ograničenog broja mesta, te nisu mogli prisustvovati. Ovo posebno ohrabruje, jer ukazuje na rastuću zainteresovanost – kako stručne, tako i šire javnosti za teme održivosti, zelene gradnje i novih standarda u građevinskom sektoru. Učesnici ture bili su izuzetno raznovrsni – osim onih koji potiču iz uže arhitektonske i građevinske struke, među prisutnima je bio zastupljen izrazito širok spektar stručnih profila i starosnih dobi – od studenata do penzionera. Smatramo da je izuzetno važno da ove teme izađu izvan stručnih krugova i dotaknu širu javnost, jer je tema naše izgrađene sredine jedna koja se tiče svih nas. Izrazito nam je drago što kroz naše aktivnosti možemo da doprinesemo ovom cilju, jer je za ostvarivanje održive budućnosti potrebno da svi ljudi budu upoznati ne samo sa mogućnostima koje savremene inovacije u građevinskom sektoru pružaju, već i sa razlozima zašto su one danas neophodne. Savet zelene gradnje Srbije će nastaviti sa aktivnostima  kako bi inicirao rast onih koji se zalažu za budućnost naše izgrađene sredine koja je zdrava, održiva i pravedna.

Zelena tura 2023. organizovana je u saradnji sa kompanijom Delta Real Estate, koja je član Saveta zelene gradnje Srbije, a ovim putem izražavamo našu zahvalnost na njihovom gostoprimstvu. Više fotografija sa samog događaja možete pogledati u foto galeriji ispod.

Za ovakve i slične buduće događaje i vesti, pratite naš sajt i društvene mreže: @SerbiaGBC