Svetska nedelja zelene gradnje jedna je od najvećih kampanja za ubrzavanje održivog razvoja izgrađene sredine zahvaljujući mreži od preko 75 nacionalnih Saveta zelene gradnje iz celog sveta. Tokom sedmodnevne kampanje #BuildingTheTransition dešavaće se događaji širom sveta, deliti znanja i razmišljanja o promenama u sistemima, primeri i prakse lokalnih rešenja o tome kako možemo preći na održivu izgrađenu sredinu.

 

U 2023. godini, osim SDG samita Ujedinjenih nacija i COP28 konferencije, gde naša mreža posvećena zelenoj gradnji ima priliku da istakne kako je izgrađena sredina ključni deo tranzicije prema održivoj budućnosti, dešava se i prvi Globalni pregled stanja na svetu u skladu sa Pariskim sporazumom. Ovo pokazuje da je pažnja celog sveta usmerena na rešenja za zaustavljanje klimatskih promena i rešavanje humanitarnih i ekonomskih izazova.

 

Kao sektor koji najviše doprinosi emisijama ugljenika povezanim s energijom (37% globalno), građevinski sektor mora biti ključni faktor promena u tranziciji prema dekarbonizovanom, održivom i otpornom društvu. Iz tog razloga, mreža nacionalnih saveta – WorldGBC ove godine izdvaja tri ključne tranzicije neophodne za ubrzanje održive izgrađene sredine:

 

Energetsku tranziciju – koja zahteva potpunu sistemsku promenu kroz ubrzavanje smanjenja potražnje za energijom, ulaganje u čiste tehnologije i podsticanje ekonomije u tom pravcu, a pre svega podrazumeva unapređenje postojećeg građevinskog fonda u jedan koji je energetski efikasan.

Regenerativnu tranziciju – kako unaprediti i usvojiti regenerativne principe u izgrađenoj sredini, jer resursi naše planete nisu beskonačni; da se pored zaštite biodiverziteta posveti pažnja njegovoj restauraciji; da se opredeljuje za rešenja zasnovana na prirodi; da se stvara uspešna cirkularna ekonomija u celom lancu vrednosti izgradnje.

Pravednu tranziciju – gde klimatske aktivnosti doprinose jednakim uslovima za sve, da posledice ne trpe samo oni koji su najmanje doprineli degradaciji životne sredine, što podrazumeva da pravedna tranzicija u izgrađenoj sredini znači posvećenu solidarnost.

 

Kampanja #BuildingTheTransition je globalna, te se poziv WorldGBC mreže da nam se pridružite odnosi na sve koji su spremni da se posvete tranziciji, kako bismo osigurali opstanak naše planete: “Join us at World Green Building Week from 11–15 Septembar 2023, contact your national Green Building Council to find out about local events“.

 

 

Led by a network of over 75 national Green Building Councils (GBCs) the week-long campaign will show how through systems change thinking, and leveraging local solutions, we can transition to sustainable built environments

https://worldgbc.org/global-activity-map-2023  

 

Become a member of your local Green Building Council

https://worldgbc.org/our-green-building-councils

Pozicionirajte se svojim logotipom kao

Prijatelji Kampanje #BuildingTheTransition #WGBW2023 #SerbiaGBC:

Uskoro slede informacije o programu u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije, kao i njihova vidljivost na globalnoj mapi aktivnosti WGBW23.

Ukoliko želite da saznate više, pišite nam na info@serbiagbc.rs