Četvrta po redu Svetska nedelja zelene gradnje obeležena je širom sveta od 17. do 21. septembra sa ciljem da skrene pažnju stručne i šire javnosti na zelenu gradnju i održivi razvoj gradova.

Tim povodom, Savet zelene gradnje Srbije ugostio je svoje članove i predstavnike medija na Zelenom doručku u Beogradu (vidi fotografije niže u tekstu). Razloga za slavlje bilo je mnogo…
mapa događaja u svetu povodom Svetske nedelje zelene gradnje 2012
Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje, otvarajući događaj, objavio je poslednju vest koja je stigla iz sedišta Svetskog saveta zelene gradnje u Torontu – Savet zelene gradnje Srbije popeo se za lestvicu više među savetima u svetu (Emerging status).
To praktično znači širi pristup resursima Svetskog saveta zelene gradnje gradnje i bolju međunarodnu vidljivost Saveta, naših članova, ali i Srbije kao države u kojoj zelena gradnja dobija svoje značajno mesto.
Zatim su na skupu predstavljeni događaji koji ove očekuju Svet u narednim mesecima… Od ove jeseni Savet nudi profesionalnu edukaciju po američkim, nemačkim i britanskim standardima zelene gradnje koji se primenjuju u celom svetu. Srbija tako ulazi u najuži krug zemalja u kojima je dostupno obrazovanje za stručnjake po bilo kom od međunarodnih zelenih protokola.
Savet organizuje i dva događaja od izuzetnog značaja za budućnost građevinske industrije u Evropskoj uniji, a samim tim i za domaće građevinarstvo i tržište nekretnina. Reč je o konferenciji za zelene škole, 28. septembra, i o konferenciji o ekološkoj sertifikaciji i direktivama energetske efikasnosti u Evropskoj uniji, 5. oktobra u Beogradu.
Pored toga, Savet započinje i pripreme za organizaciju narednog Sajma i Konferencije zelene gradnje Srbije koji će biti održani od 27. februara do 1. septembra 2013. godine, nakon više nego uspešnog prvog izdanja iz februara ove godine kada je učestvovalo 40 izlagača i preko 20 vodećih predavača iz osam zemalja.
Zeleni doručak
Druženje članova Saveta zelene gradnje i predstavnika medija održano je u četvrtak, 20. septembra 2012. godine, u 10 časova, u nedavno renoviranom hotelu Park na Cvetnom trgu.

članovi Saveta zelene gradnje na Zelenom doručku u hotelu Park povodom Svetske nedelje zelene gradnje, 20. septembar 2012. godine
Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije otvorio je Zeleni doručak za članove Saveta
Mladen Bogićević, menadžer za marketing i komunikaciju Saveta zelene gradnje, predstavio je planove Saveta za jesen 2012. godine
Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje, predstavio je članovima zelenu strategiju Univerziteta u Vermontu, SAD, kao primer istinske posvećenosti zelenoj gradnji i održivom razvoju
O Svetskoj nedelji zelene gradnje
Svetsku nedelju zelene gradnje pokrenula je 2009. godine najveća međunarodna organizacija zelene gradnje – Svetski savet zelene gradnje (World Green Building Council). Svetska nedelja zelene gradnje obeležava se svake treće nedelje septembra, u cilju promocije održive gradnje.
Nacionalni saveti zelene gradnje i kompanije članice organizuju brojne događaje kako bi predstavili sve prednosti zelene gradnje i približi ovaj način građenja široj javnosti.
Srbija ove godine učestvuje po drugi put zahvaljujući Savetu zelene gradnje Srbije, svom predstavniku u Svetskom savetu zelene gradnje. Prošlogodišnja proslava Svetske nedelje zeleen gradnje obuhvatala je izložbu zelenih zgrada u Srbiji – „Zelena gradnja, ovde i sada”.