Zašto klimatski neutralne zgrade?

 

Za zajednicu – klimatski neutralne zgrade obezbeđuju zdravlje, održivu sredinu i stvaraju otporne zajednice.

Za planetu – više od trećine globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte potiče od zgrada. Vreme je da se prioritetno okrenemo izgradnji zgrada koje ne emituju i ne sadrže ugljen-dioksid (CO2) kako bi se zaštitila naša planeta i buduće generacije.

Za privredu – ulaganja u nove klimatski neutralne (net-zero) zgrade, koje zelena gradnja promoviše, kao i renoviranje postojećih zgrada takvim pristupom, mogu se podstaći inovacije, aktivirati lanci snabdevanja i stvoriti nova radna mesta.

Nedelja posvećena klimatski neutralnoj gradnji

 

Međunarodna krovna organizacija za održivu gradnju, Svetski savet zelene gradnje, jednom godišnje organizuje Svetsku nedelju zelene gradnje. Tokom te nedelje, mreža nacionalnih Saveta zelene gradnje i partneri Svetskog saveta zelene gradnje, predstavljaju primere klimatski neutralnih zgrada, predstavljaju mere i pozivaju građevinski sektor i donosioce odluka na akciju SADA.

 

I ove godine, Savet zelene gradnje Srbije je promoter Svetske nedelje zelene gradnje i kampanje koja ove godine ima moto #ActOnClimate.

Kako bi transformacija jednog od najuticajnijih sektora bila što uspešnija, u postizanju ciljeva dekarbonizacije do 2050. i održavanja globalne temperature ispod porasta od 1.5oc, neophodna je aktivna participacija svih aktera izgrađene sredine. Zato upućujemo široki poziv svima da nam se pridruže u ovogodišnjoj kampanji s ciljem da se pokrenu hrabriji i ambiciozniji potezi ka net-zero gradnji i klimatski neutralnoj izgrađenoj sredini.

 

Više informacija o programu uskoro.