Savet zelene gradnje Srbije uzeo je učešće u poseti srpske privredne delegacije Velikoj Britaniji u oblasti energetske efikasnosti i “zelenih” tehnologija od 19. do 23. marta 2012.  Pogledajte fotografije i utiske sa puta…

Foto: maketa Londona u Centru za građevinarstvo u Londonu (The Building Centre) za vreme prijema u organizaciji UK Trade&Investment povodom Ecobuild sajma, 19. mart 2012. godine.
Poseta je organizovana u saradnji Britanske agencije za promociju trgovine i investicija “UK Trade & Investment“ u okviru Britanske Ambasade u Beogradu i njenih srpskih partnera, Agencije za energetsku efikasnost (AEE/SEEA) i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Tokom petodnevne posete delegacija je obišla sajam Ecobuild u Londonu i regionalni sajam Growing Green 2012 u oblasti West Midlands kod Birmingema.
Foto: postrojenje bolnice u oblasti West Midlands – srpska privredna delegacija u Velikoj Britaniji obilazila je i postrojenja za proizvodnju energije kao i proizvodne i montažne hale preduzeća iz različitih oblasti građevinarstva i energetske efikasnosti (mašinske instalacije, stolarija, montaža, itd).
Na ova dva događaja predstavnici kompanija i organizacija iz Srbije imali su priliku da učestvuju u b2b događajima (business to business), da čuju zanimljive prezentacije, da vide postrojenja i proizvodne fabrike u oblasti Birmingema, kao i da se upoznaju sa primerima novih javnih zgrada (kulturnog centra, koledža, itd). Predstavnik Saveta zelene gradnje Srbije u okviru srpske privredne delegacije u Velikoj Britaniji bio je Menadžer za marketing i komunikaciju Mladen Bogićević.
Ecobuild
Zahvaljujući UKTI-ju pri Britanskoj ambasadi u Beogradu, Savet zelene gradnje Srbije je u Londonu imao predstavnika i u okiru srpske privredne delegacije, pored samostalne delegacije Saveta koja je učestvovala u Londonu na sastanku Evropske mreže saveta zelene gradnje, koju su činili predsednica Marija Golubović i potpredsednik Mladen Vukanac (više o delegaciji Saveta pogledajte ovde).
Foto: predvorje sajma Ecobuild – atrijumski prostor između dve paralelne hale Excel centra u Londonu
Tako su tri predstavnika Saveta zelene gradnje Srbije na samom Ecobuildu imala prilike da se sretnu sa kolegama iz Svetskog saveta ali drugih nacionalnih saveta zelene gradnje na štandu Saveta zelene gradnje Velike Britanije (UKGBC).
Foto: Ecobuild konferencija održava se paralelno sa sajmom u nekoliko odvojenih hala različitog kapaciteta.
Pored toga, predstavnici Saveta razgovarali su i sa brojnim kompanijama izlagačima na sajmu, od onih koje su već prisutne na srpskom tržištu do onih koje se interesuju za priliku distribucije svojih proizvoda i tehnologija na nova tržišta koja se orijentišu ka održivom građenju i sertifikaciji zgrada po zelenim standardima.
Foto: Ecobuild 2012, pogled na jednu od dve sajamske hale sa gornjeg nivoa štanda kompanije Lafarge
Sajam Ecobuild bio je i sjajna prilika da se sretnemo sa našim gostima sa nedavno održanog Sajma i Konferencije zelene gradnje u Beogradu, naročito sa predstavnicima BREEAM standarda zelene gradnje sa kojima je nastavljen dogovor u vezi sa organizacijom detaljne prezentacije BREEAM standarda u Beogradu u predstojećim mesecima.
Growing Green 2012
Nakon Londona, srpska privredna delegacija otputovala je za Birmingem gde je uzela učešće u regionalnom sajmu energetski efikasnih i zelenih tehnologija.
Poseta je uključivala obilazak više okruga u okolini Birmingema poznatim pod imenom Crna zemlja (Black Country) koje označava ugalj i industrijsku revoluciju zasnovanu na ovom energetskom resursu koja je ovde i nastala u kasnom 18. i početkom 19. veka.
Foto: jedan na jedan – radni sastanci upoznavanja, razmene iskustava i ugovaranja na Growing Green događaju u oblasti West Midlend kod Birmingema.
Pored same izložbe biznisa i institucija, srpska delegacija imala je priliku za direktne sastanke sa privrednicima i predstavnicima iz ove oblasti, poznate po dugoj industrijskoj tradiciji i visokom stepenu razvijenosti malih i srednjih porodičnih preduzeća od kojih je veliki broj proširio svoju delatnost u međunarodne okvire.
Foto: Growing Green 2012 konferencijski deo na kom su predstavljeni proizvođači i projekti iz okoline Birmingema.
Iz ugla Saveta zelene gradnje Srbije, ključnu tačku posete srpske delegacije ovoj oblasti predstavljala je poseta CoRE centru namenjenom za obuku i obrazovanje inženjera i radne snage za održivu rekonstrukciju postojećih objekata (zgrada sertifikovana po BREEAM standardu – Excellent).
Foto: krov CoRE centra za rekonstrukciju u Stouku, sa instaliranim solarnim PV panelima i hladnim krovom sa posipom od građevinskog šuta (zemlja, šljunak, opeka)
Pored toga, bilo je prilike i da se razgovara o modelima finansiranja energetske efikasnosti objekata i projekata održive gradnje, o potencijalima prenosa tehnologija prerade otpada u cilju proizvodnje održivih elemenata za građevinsku industriju i industriju opremanja i nameštaja, ali i o mogućnostima uvoza pojedinih sistema, tehnologija i aplikacija za zelene zgrade koji još nisu, ili nisu u dovoljnoj meri, zastupljeni na srpskom tržištu.
Foto: obrazovni alat u CoRE centru – maketa kuće sa mobilnim elementima i mini-sistemima za proizvodnju tople vode i energije, sa direktom vezom sa računarom za praćenje primera uticaja različitih faktora na energetsku efikasnost objekta.
Srpska privredna delegacija u Velikoj Britaniji, 19-23. mart 2012:

 • Zlatan Milošević, direktor trgovinskog odeljenja u Britanskoj ambasadi u Beogradu, vođa puta
 • Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost R. Srbije
 • Aleksandar Nedeljković, SIEPA
 • Dejan Kovač, direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada
 • Dobrica Milovanović, Član gradskog veća Grada Kragujevca zadužen za energetiku i međunarodnu saradnju
 • Dragan Urošević, energetski menadžer Victoria Group
 • Vladimir Lovrić, direktor Arhisolar-a i predsednik Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a
 • Mladen Bogićević, Menadžer za marketing i komunikaciju Saveta zelene gradnje Srbije
 • Dragan Marinković, direktor Centra za održivi razvoj Železnica Srbije
 • Aleksandar Radičević, tehnički direktor JKP Gradska toplana Kruševac
 • Marko Ivić, direktor M Enterijer

Grupa koja se pridružila delegaciji u West Midlands-u:

 • Nebojša Milićević, Bizconnect7, vođa puta
 • Miloš Arsenijević, Projektomontaža
 • Vladimir Popović, Enel PS
 • Dejan Slepčević, Sidek Inženjering
 • Nenad Pavlović, SEEC
 • Sanja Petrović, Energoprojekt Entel
 • Dragan Stanković, EZO Grupa