Više od 30 godina iskustva, 2200 zaposlenih, 12 fabrika u Evropi i prisutnost u 60 zemalja širom sveta,  dovoljno govori o tome da ALUMIL spada u jednu od najrazvijenijih kompanija u oblasti dizajna i proizvodnje aluminijumskih arhitektonskih sistema na globalnom nivou, ali im prepoznatljivost donosi i to što kombinuju potrebe sa svojom dinamičnom aktivnošću poštujući životnu sredinu. Dokaz tome koliko vode računa o zaštiti životne sredine je i to što poslovne zgrade kompanije spadaju u red pasivnih zgrada.

Vrhunski aluminijumski profili sertifikovani su od strane međunarodnim akreditovanih laboratorija i instituta IFT Rosenheim (Nemačka), A.A.M.A (SAD), Instituto Jordano (Italija), CSTB (Francuska), ATG (Belgija) i drugih.

Zato njihov asortiman proizvoda, pored visokih estetskih zahteva i u skladu sa najnovijim arhitektonskim trendovima, ispunjava i energetsku efikasnost sa naprednim toplotno izolovanim aluminijumskim sistemima prozora i vrata, kao i sistemima za zaštitu od sunca; zaštitu čak i u ekstremnim vremenskim uslovima; ekološki efikasne proizvode sa mogućnošću integracije solarnih panela u konstruktivne sisteme.

ALUMIL podržava proizvodne procese koji su dobrobitni prema životnoj sredini, sprečavaju i smanjuju zagađenosti, štede energiju, prirodne resurse, traže i rade na razvoju alternativnih i obnovljivih izvora energije i najmanjeg mogućeg negativnog uticaja na okolinu. Kompanija se bavi recikliranjem vode u celom proizvodnom procesu, a na pojedinim linijama postigli su smanjenje potrošnje vode i za 80%; programom „štednje energije“ smanjili su ukupnu potrošnju električne energije za 12%; promenom snabdevanja energijom iz prirodnog gasa smanjili su emisiju CO2 za 124%; rade reciklažu aluminijumskog otpada, a korišćenjem recikliranog visokokvalitetnog aluminijuma potrebno je 95% manje električne energije od energije potrebne za elektrolizu aluminijuma; njihova napredna aluminijumska livnica je jedna od retkih u svetu koja delimično radi pomoću solarne energije; primenjuju holistički pristup recikliranja na celom proizvodnom pogonu i pokušavaju da recikliraju svaku vrstu otpada proizvedenih u njihovim fabrikama (2014. godine reciklirali su oko 1000 tona nemetalnog otpada); zamenom sa ekološkom LED rasvetom u proizvodnim pogonima ušteđeno je 80% električne energije trošene za rasvetu.

Od 2002. godine primenju sertifikovani sistem upravljanja životnom sredinom prema EN ISO 14001.

Da bi se aktivno zaštitila životna sredina preduzimaju sledeće kompanijske mere:

  • Postavljaju se jasni i merljivi ciljevi gde je to moguće kako bi se procenila efektivnost kompanije ALUMIL u zaštiti okoline.
  • Redovno se sprovode nove procene zaštite životne sredine i uvode mere uštede energije.
  • Zaposlenima se nudi odgovarajuće obrazovanje u vezi životne sredine, posebno osoblju sa važnim ekološkim odgovornostima.
  • Sprovode se strategije smanjenja otpada i poboljšanja reciklaže.
  • Uzimaju se u obzir ekološka izvođenja njihovih dobavljača.
  • Nove ekspanzije ili razvojne aktivnosti zasnivaju se na kriterijumima zaštite životne sredine.
  • Uspostavljaju se postupci za neutralizaciju i pravilno odlaganje otpada.
  • Finansiranje svih mera za postizanje ciljeva kompanije ALUMIL u vezi zaštite životne sredine

 

Na svakom koraku je dokaz orjentisanosti kompanije održivom razvoju, zato i ne čudi podatak da je kompanija Google, za renoviranje svoje zgradu u Njujorku, izabrala baš Alumil, jer su inženjeri kompanije napravili prototip prozora još bolji nego što je tražen.

Iako, ovaj gotovo savršeni prozor, posmatraču izgleda kao i svaki drugi, ono što se ne vidi, a što je mnogo važnije, jeste da on štedi skoro 100 odsto energije; ima spoljne brisoleje koji su napravljeni tako da automatski sami podešavaju količinu svetlosti u kancelarijama; osmišljeni su i projektovani da i u ekstremnim vremenskim uslovima mogu da zadrže led.

Prozori kao na Googl-ovoj zgradi mogu da se kupe i u Srbiji, jer se ovde i proizvode. U ALUMIL izložbenom salonu u Milutina Milankovića 11b (zgrada GTC), na Novom Beogradu možete pogledati izložen prozor kao što je jedan od njih 3.500 ugrađenih u zgradu Googla, kao i ceo asortiman proizvoda kompanije.

Za dodatne informacije posetite www.alumil.com