Organizatori, među kojima je i naš partner Cedef, prepoznali su Savet zelene gradnje Srbije kao kompetentnog na nacionalnom nivou, koji promoviše zelenu gradnju i održivost i dodelili mu konferenciju kongresa “Zelena i održiva gradnja – novi trendovi i dobre prakse”održanu 02.03.2018. na Novosadskom sajmu.

 

Učesnici konferencije i teme:

  • Dr Ivan Ignjatović, Institut za materijale i konstrukcije, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Član Saveta zelene gradnje
  • Dr Nenad Ivanišević, direktor, Gerontološki centar Subotica
  • Dejan Spasić, regionalni predstavnik za sever Srbije, Sika
  • Duška Grujić, menadžer za razvoj poslovnih projekata Srbije i Crne Gore, Saint Gobain, Član Saveta zelene gradnje
  • Edin Dalifi, tehnički konsultant, Knauf Insulation, Član Saveta zelene gradnje
  • Nikola Blagojević, koordinator programa Klimatske promene, Pokret gorana Vojvodine

Moderator: Dragana Korica, izvršni direktor Saveta zelene gradnje Srbije, predstavila je Savet i viđenje trendova iz ugla članica saveta ERN WorldGBC, čiji je Savet član.

 

Učesnici su kroz svoje prezentacije, dali globalne, kao i neke konkretne trendove koje oni plasiraju, odnosno primere koje su realizovali.

 

Izvršni direktor Saveta, kao konkretne trendove, navela je: Kampanju NET ZERO (najnovija informacija: Londonska energetska transformaciona inicijativa), Level(s) sertifikat (besplatan pilot projekat naredne dve godine uz tehničku podršku Evropske Komisije), uvođenje Cirkularne ekonomije u sertifikaciju (DGNB), zainteresovanost finansijskih institucija da finansiraju i određenim grantovima podstiču zelenu gradnju (EBRD).

 

Na kraju je prikazala nekoliko primera dobre prakse iz sveta: objekata koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora i to više energije nego što potroše; pokrivaju 100% energetske potrebe iz solarne proizvodnje, sa potpuno prirodnim sistemom ventilacije; primer objekta u izgradnji sa strategijom net zero.

 

Kao zaključak šta su globalno trendovi zelene gradnje sumirala je

– REZILIJENTNOST I ADAPTABILNOST NA KLIMATSKE PROMENE,

– SMANJENJE EMISIJE CO2,

– CIRKULARNA EKONIOMIJA (PONOVNA UPOTREBA I RECIKLAŽA)

– LCA life cycle assessments

– FOKUS NA LJUDE, ZDRAVLJE I KOMFOR

– PRELAZAK SA NIVOA ZGRADE NA URBANI NIVO KADA JE ZELENA GRADNJA U PITANJU

– INOVATIVNOST

– SPREČAVANJE SMANJENJA BIODIVERZITETA