Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, Savet zelene gradnje Srbije podseća javnost na uticaj zgrada i građevinske industrije na životnu sredinu.
Građevinska industrija predstavlja jednu od osnova svetske ekonomije i često se smatra pokretačem razvoja zbog svog direktnog i posrednog uticaja na druge grane privrede.
Građevinarstvo učestvuje sa oko 10 odsto u globalnom BDP-u, upošljava i do 10 odsto radne snage u svetu i troši između 30 i 40 odsto ukupne proizvedene energije na planeti.
Međutim, paralelno sa pozitivnim uticajem na ekonomiju, građevinarstvo, uključujući industriju, infrastrukturu i zgrade, ostavlja veliki trag i na životnu sredinu. Građevinarstvo je odgovorno za četvrtinu emitovanih gasova sa efektom staklene bašte i četvrtinu godišnje seče drveća, kao i bezmalo za polovinu ukupne potrošnje sirovina i za peti deo potrošnje vode.
– Zgrade, posredno i neposredno, u velikoj meri utiču na životnu sredinu. Podsećam da, od ukupne energije koju potrošimo za jednu zgradu tokom njenog veka, preko 80 odsto čini energija potrošena tokom korišćenja, a tek nešto više od 15% čini energija potrebna za gradnju i rušenje, odnosno rekonstrukciju – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije.
Veliki potencijal za smanjenje štetnih uticaja zgrada na životnu sredinu ima unapređenje postojećih zgrada i urbanih sredina, ne samo u smislu energetske efikasnost već u smislu šireg, zelenog pristupa ovom problemu.
– Kada je reč o Evropi, unapređenje postojećih zgrada predstavlja budućnost građevinarstva jer se odvija u okviru već urbanizovanih područja i ne zahteva uništavanje poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta, kao ni dodatnu potrošnju sirovina i energije za rušenje i građenje novog – objašnjava Golubović.
Zelene zgrade ne samo da troše između 30 i 50 odsto energije manje u odnosu na konvencionalne objekte, već imaju i 35 odsto manju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, 40 odsto manju potrošnju vode, i stvaraju čak 70 odsto otpada manje.
Pored toga, početna investicija za sertifikaciju zgrada po zelenim standardima iznosi od tri do pet odsto od ukupne investicije što znači da je svega nekoliko godina potrebno za povraćaj ulaganja kroz manju potrošnju vode i energije, ali i bolju produktivnost zaposlenih i bolje zdravlje ljudi.
Savet zelene gradnje Srbije, osnovan novembra 2010. godine, nezavisna je i neprofitna organizacija koja ima za cilj da podstakne i vodi preobražaj srpske gradjevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti i praksi zelene gradnje. Trenutno ima 42 kompanije članice. Savet je punopravni član Svetskog saveta zelene gradnje, najveće međunarodne organizacije posvećene održivoj gradnji u svetu.