Svečanost promocije sertifikovanih objekata, je jedna od pet aktivnosti vidljivih na Globalnoj mapi, koje je Savet zelene gradnje Srbije realizovao u skladu sa ovogodišnjom Kampanjom Building Resilience for Climate, People and Economies. Tematske kampanje su deo Svetske nedelje zelene gradnje, koju SerbiaGBC, kao nacionalni član WorldGBC, već tradicionalno svake godine poslednje nedelje septembra obeležava.

Cilj ove inicijative Saveta je bio da se istaknu lideri koji na našem tržištu promovišu zelenu gradnju putem sertifikacije svojih objekata. Posebna Zahvalnica Saveta (SerbiaGBC), na tome što doprinose da vrednost zelene gradnje bude prepoznata na našem tržištu, dodeljena je za 16 sertifikovanih objekata koji su sertifikate dobili između dve Svetske nedelje zelene gradnje WGBW2020 – 2021.

O važnosti zelene gradnje posebno je istakla gđa Aleksandra Damnjanović, Zamenica ministra i Državna sekretarka MGSI, rekavši da je “Njeno prisustvo danas i prisustvo Pomoćnice ministra Danice Uskoković znak da država prepoznaje značaj zelene gradnje i posebnu ulogu koju je Savet zelene gradnje Srbije preuzeo” osvrćući se na edukaciju ne samo građana i privrede već i institucija. U svom obraćanju najavila je i uspostavljanje bliže saradnje sa Savetom u skladu sa planovima da se resorni Zakoni, koji imaju načela zelene gradnje, dopune sa eksplicitno prepoznatom zelenom gradnjom, od pojma do standarda koji se primenjuju u toj oblasti, u cilju održive gradnje u Srbiji.

Zelene zgrade su prepoznate kao deo Zelenih projekata od strane Zelenih obveznica koje RS po prvi put objavljuje, a inicijativa je doprinos Saveta zelene gradnje Srbije sa idejom da podstakne takve projekte i ubrza zelenu gradnju u našoj zemlji.

 

Ova podrška je ujedno naš poziv Biznisu da se značajno okrene ka zaštiti životne sredine, klime, energije, resursa, ka zelenom u sektoru građevinarstva i izgrađene sredine kako bi najjača grana naše privrede bila i najzelenija.

 

Kako je bilo na samom događaju ukratko i kroz fotografije, a ceo događaj možete ispratiti na YouTube kanalu Saveta, kao i kroz medije koji su pratili događaj.