22. April 2020.

 

Današnji Dan Planete Zemlje, dočekujemo verovatno najčistijim u zadnjih nekoliko decenija.

 

Gotovo da nema čoveka koji nije primetio lepotu plavetnila čistog neba, bezbroj zvezdi noću, bio svestan izostanka buke i svežine čistog vazduha sa svakim udahom. Neophodno je spomenuti i koliko su druge vrste jednako osetile izostanak ljudskih aktivnosti. Priroda se regenerisala zahvaljujući tome što smo se mi primirili. Pokazala nam je da je moguće doći do transformacije. Trenutno je ključno sagledati navedenu neaktivnost, koja je rezultirala ovoj regeneraciji, kao šansu koju treba usmeriti u pravcu u kome će naše buduće aktivnosti biti sa isključivo pozitivnim uticajem.

 

Građevinski sektor, kao jedan od najuticajnijih, treba da bude među liderima u kilmatskim aktivnostima tako što će izgađena sredina biti sa nultom energijom (proizvodi koliko i troši), sa nultim učešćem ugljen-dioksida (ugrađenog i emitujućeg), sa optimalnim resursima (prelaskom na cirkularni pristup) i sve integrisano tokom čitavog životnog ciklusa. Ovo treba da obezbedi zdravije i otpornije urbane zajednice i gradove, ali i biodiverzitet.

Zgrade su mehanizam kroz koji dovodimo do ove promene i ovi visoki ciljevi već imaju svoje primere koji potvrđuju mogućnost nevedenih ambicija.

 

Iskoristimo situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i izvucimo pouku da sagledamo svoj uticaj i shvatimo gde grešimo, ali istovremeno i kvalitet ujedinjenosti i saradnje kojoj smo svi bili svedok proteklih nedelja. Želja za održivošću i zdravom sredinom, za opšte dobro nas svih, i svih na našoj zajedničkoj planeti, je moguća. Svi zajedno, svako svojim učešćem za isti cilj, udruženih koraka, možemo doprineti globalnoj dobrobiti ne zapostavljajući ni ekonomski aspekt već unapređujući ga.