građevinarstva – SEEBBE, priliku da se predstavi izlagačima i posetiocima dobio je i Saveta zelene gradnje Srbije.
Iako premijerno, predstavljanje Saveta obuhvatilo je sajamski štand ali i predstavljanje na Konferenciji o energetskoj efikasnosti koju SEEBBE organizuje kao jedan od najznačajnijih događaja.
Ove godine, Konferencija je održana drugog dana sajma (13. aprila 2011. godine) pod imenom – Sustainable green energy day.
Nakon uvodnog predstavljanja i otvaranja konferencije, kao prvi govornik nastupila je Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije. Ona je domaćinima, gostima i slušaocima Konferencije ukratko predstavila ciljeve i viziju Saveta, ali i opšte principe standarda zelene gradnje.

(Prateći tekst posavljen je i na sajtu Sajma).

Pored predavanja, u sajamskoj Hali 3 bio je postavljen i štand Saveta zelene gradnje Srbije. Pored komunikacije sa posetiocima, od laika koji žele da njihovo potkrovlje ili kuća budu zeleni, preko zaposlenih u drugim udruženjima i lokalnim samoupravama, Savet je iskoristio SEEBBE pre svega da se upozna za stotinama okupljenih izlagača.

Distributeri i proizvođači podnih obloga, boja i lakova, praškastih materijala, sistema za pakovanje i ambalažu, preradu vode, skela i oplata, suve gradnje i izolacionih materijala… Svi oni su nakon Sajma načelno upoznati sa Savetom zelene gradnje Srbije.

Reakcije su bile više od očekivanog. Naime, pokret zelene gradnje u svetu sredinom 90-ih godina prošlog veka, kada su počele prve šire inicijative u građevinskoj industriji, veliki deo energije gubio je na upoznavanju profesionalaca sa neophodnošću ovakvog pristupa i potencijalnim prednostima.

Danas, deceniju i po kasnije, ideja zelene gradnje i zelenih standarda više nije nepoznanica ni domaćim profesionalcima. Tako na Sajmu, uz retke izuzetke, nismo morali posebno da objašnjavamo o čemu se radi.

Na mnogim štandovima dočekani smo sa interesovanjem i pažnjom, na neke smo bili pozvani da pojasnimo dokle smo stigli sa radom i šta to članovi mogu da dobiju ako nam se pridruže, a neki su dolazili i do nas zahvaljujući prethodnim najavama na našem sajtu i u medijima.

Očekujemo da će već narednih nekoliko nedelja pokazati prve rezultate ovog nastupa na stranici sajta – Naši članovi, a zatim i kroz dalje zajedničke akcije Saveta i njegovih članova.

Zato vas pozivamo da i dalje pratite naš rad i da nam se priključite u ostvarenju zajedničkog cilja: promocije zaista kvalitetnih rešenja i prosperiteta građevinske industrije Srbije.

Za priliku da se predstavi izlagačima i posetiocima Sajma građevinarstva u Beogradu Savet se naročito zahvaljuje Organizacionom timu SEEBBE-a:

  • Mirjani Jovanović, Šefu Projekta
  • Jasminki Savić, Zameniku Šefa Projekta
  • Predragu Jevremoviću, Market Menadžeru.

Za promociju na štandu Saveta zelene gradnje Srbije i na celom izložbenom prostoru Sajma građevinarstva u Beogradu 2011. godine bili su zaduženi zaposleni u Savetu: Mladen Bogićević, Menadžer za komunikaciju i marketing i Srđan Damnjanović, Office menadžer.
Glavni panel za štand Saveta pripremila je firma „Toplica drvo“, jedan od osnivača i članova Saveta. Za izradu panela iskorišćena su dva postojeća krila za vrata (reuse). Pored toga, Toplica drvo obezbedila je jedan od svojih kancelarijskih pultova, kao i prevoz materijala za opremanje štanda.
Na štandu Saveta posetioce je dočekivala i Nataša Stojčević, diplomirani inženjer arhitekture, kojoj takođe dugujemo posebnu zahvalnost.