Okrugli sto „Zelena gradnja – Očekivanja i iskustva LEED sertifikacije iz ugla investitora, vlasnika i korisnika zelenih zgrada“, održan je u četvrtak, 9. Juna 2011. godine u Medija centru u Beogradu, u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije.
Po prvi put, na jednom mestu, predstavljena su tri projekta u Republici Srbiji koji nisu samoproglašeno „zeleni“, već stručni timovi projektanata i konsultanata koji sarađuju na ovim projektima imaju za cilj da ispune zahteve LEED standarda za zelenu gradnju, a nakon stručne procene ovi objekti dobiće LEED sertifikat za „zelenu zgradu“.
Okrugli sto otvorila je Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije. Ona je najavila da će, zahvaljujući projektima koji su predstavljeni na ovom okruglom stolu, Republika Srbija postati lider u regionu po razvoju zelene gradnje.

Tehnološki (IT) park u Inđiji predstavila je Project Manager, Jelena Vitasović iz kompanije Mace, za investitora Embassy Techzones d.o.o. (na izradi projekta angažovan je i projektni biro Arhipro). Ona je pojasnila predviđena rešenja i strategije zelene gradnje koje su domaći stručnjaci primenili na kompleksu od četiri zasebne zgrade.
Ušteda vode postiže se korišćenjem kišnice za toalete i zalivanje zelenih površina, a primenom sistema „kap po kap“ i sadnjom autohtonih biljaka smanjuje se potreba za zalivanjem i veštačkim đubrivima. Komfor korisnicima garantuje individualna kontrola osvetljenja i temperature koje će zaposleni moći u potpunosti da prilagode sebi.
Obezbeđeno je prirodno svetlo za kancelarijske prostorije, specijalna obrada krovova i tvrdih površina koje ne upijaju toplotu i umanjuju zagrevanje okoline. Veštačko osvetljenje projektovano je tako da svetlom ne zagađuje okolinu i nebo čime se ugrožavaju noćne životinje i ptice. Naravno, projekat uključuje i sisteme grejanja, hlađenja i ventilacije u skladu sa potrebama energetske efikasnosti.
Posebna pažnja posvećena je i materijalima te je predviđeno korišćenje sertifikaovanog drveta, materijala sa niskom emisijom organskih isparljivih jedinjenja koja štete zdravlju ljudi, kao i upotreba materijala sa recikliranim sadržajem. Vodilo se računa i o tome da projekat u najvećoj mogućoj meri koristi regionalne materijale iz kruga od 800km kako bi se smanjila potrošnja energije i zagađenje transportom.
Pored tri navedene kompanije, koje su istovremeno i članice Saveta zelene gradnje Srbije, u projektu tehnološkog parka kao stručni konsultant za proces LEED učestvuje firma Energo Energy Efficiency Engineering, jedan od osnivača i promoter Saveta.
Zgradu ambasade SAD koja je uveliko u fazi izgradnje u Beogradu predstavio je direktor projekta Irvin Fontejn (Irving Fontaine). Gosti okruglog stola mogli su videti ekskluzivne prikaze projekta ambasade koja treba da primi 400 korisnika, kao i rešenja uštede vode, energije i materijala koja su karakteristična za zelene zgrade.
Pored samog projekta on je govorio i o naporima američke vlade da primeni održiva rešenja na svim objektima koji su finansirani iz budžeta. U skladu sa tim, sve vladine zgrade moraju imati LEED Gold sertifikat za zelenu zgradu.
Takođe, kao i prethodni predavač, Fontejn je istakao važnost planskog i kontrolisanog puštanja u pogon svih sistema u zgradama (commissioning). Na taj način garantuje se da izvedena zgrada ima karakteristike potrošnje i kvaliteta koje su u projektu naznačene. Drugi važan faktor zelenih zgrada jeste i edukacija korisnika kako bi se obezbedilo pravilno korišćenje i održavanje zgrade, jer, početne zelene karakteristike bez pravilnog upravljanja, vremenom bi prestale da imaju realnog efekta i zato standardi zelene gradnje posebno definišu strategije za period upotrebe objekata.

Novo sedište Banca Intesa predstavio je Miroslav Živković, šef službe za upravljanje nekretninama. Ovaj projekat takođe je registrovan za sertifikaciju po LEED protokolu za zelene zgrade a posebna pažnja posvećena je udobnosti korisnika i stvaranju inspirativnog radnog okruženja u centru Novog Beograda.
U radu okruglog stola učestovao je i Jean-Luc Saporito, specijalni gost iz inostranstva, predstavnik kompanije Prologis koja upravlja nekretninama ukupne vrednosti od preko 44 milijarde dolara. On je predstavio logistički centar kod Torina, Italija, koji je već dobio zlatni sertifikat za zelenu zgradu – LEED Gold kao prva sertifikovana zelena zgrada u Italiji. Govoreći o svojim iskustvima i problematici pripreme projekta za sertifikaciju on je rekao:
– Morali smo da obezbedimo da izvođač ispoštuje sve ono što smo isplanirali kako bismo dobili LEED sertifikat. Zato je u tenderu definisano da za posao čija je vrednost oko pet miliona evra izvođač plaća penale u vrednosti dva miliona ukoliko zbog njegovih propusta u procesu izgradnje i sertifikacije izgubimo bodove na koje smo računali.
– Sam proces sertifikacije zgrade po zelenim standardima dosta nam je olakšalo to Prologis sertifikuje svoje zgrade širom sveta pa unutar kompanije možemo da razmenjujemo iskustva. Međutim, ne treba potceniti teškoće na koje ćete naići prilikom ovakvih projekata, od komunikacije i edukacije onih koji vode projekat do pronalaženja odgovarajućih materijala i obuke izvođača radova – zaključio je Saporito.
Nakon predstavljanja projekata usledio je deo okruglog stola posvećen pitanjima gostiju i novinara.
Kompletan snimak sa Okruglog stola možete pogledati na sajtu Medija centra na linku ovde.