PODRŽIMO MLADE KOJI PREDSTAVLJAJU SRBIJU,

studente Univerziteta u Beogradu u finalu takmičenja 20 najboljih timova iz celog sveta na najprestižnijem svetskom studentskom takmičenju u oblasti održive – zelene gradnje Solar Decathlon Middle East – Dubai, Ujedinjeni arapski emirati 2018.

Tim studenata uz mentorstvo nastavnika (Arhitektonskog, Mašinskog , Elektrotehničkog i Tehnološko-Metalurškog fakuleta) konkuriše sa projektom samoodržive pustinjske kuće nazvane Twist Box u koji su utkani principi zelene gradnje.

„Osnovni cilj projekta TWIST BOX je da pokaže jasnu vezu između bioklimatskog dizajna i savremenih tehnoloških inovacija kroz stvaranje održivog koncepta stanovanja koji može da se koristiti za promovisanje zelene arhitekture.“

Tim Twist Box

Spoljna šatorasta opna kao simbol zaštite od jakog Sunca, ali i element koji obezbeđuje privatnost

 

Inspiracija je potekla iz tradicionalnog načina života u pustinji, a u arhitektonsko rešenje je implementiran dijalog sa svim socijalnim, tehnološkim i kulturološkim elementima, neuobičajenim karakteristikama lokacije i sofisticiranim tehničkim sistemima.

Unutrašnju strukturu odlikuje savremen pristup jednostavne geometrije proizašle iz funkcionalnih i tehničkih uslova zadatog programa

 

Takmičenje je osmišljeno kao mala investiciona arena, gde Univerziteti koji osmisle projekte pronalaze partnerstva sa privrednim ili državnim subjektima koja im omogućavaju da projekte realizuju. Samo finale takmičenja je u novembru. Poslednja faza je sama izgradnja, prvo u Srbiji, a zatim transport i ponovna izgradnja u Dubaiju.

IPAK

„Ovaj poduhvat neće bti moguć bez značajne finansijske pomoći i generalnog pokrovitelja našeg tima“

Država je prepoznala projekat kao potencijal za prezentovanje Srbije i daće svoju podršku čime pokazuje da joj je cilj da se razvije društvena svest, da mladi ostanu i dobiju priliku da rade i doprinose napretku svoje zemlje. Ipak nije u prilici da obezbedi sve; ZATO:

INFORMIŠEMO

Potencijalne pokrovitelje da će im podrška omogućiti i benefite (paviljoni koji ove godine budu izgrađeni će ostati u Dubaiju i za Expo 2020. godine što je sjajna prilika da se promovišu, jer će biti vidljivi kao sponzori).

POZIVAMO

– Podržite pokroviteljstvo kroz ulaganje finansijskih sredstava (investitor)

– Postanite partner kroz izgradnju projekta (građevinska kompanija)

Više informacija o projektu, ko je već podržao projekat, kao i o tome koji su benefiti potencijalnim pokroviteljima na http://twistbox.ac.rs/ , dok informacije o samom takmičenju i ostalim timovima možete pronaći na zvaničnom sajtu https://www.solardecathlonme.com/ .