Savet zelene gradnje Srbije je veoma ponosan na pridružene članove Saveta, koji su sjajno sproveli kompletnu organizaciju aktivnosti namenjenu najmlađim članovima naše zajednice (uzrast III i IV razred OŠ). Radionice Kako gradimo sutra održane su u okviru Svetske nedelje zelene gradnje #WGBW2019 u CPN 23. septembra 2019. (dva termina) i jedna u OŠ Dragojlo Dudić  14. okrobra 2020.

 

Cilj Radionice, upoznati najmlađe sa osnovnim principima zelene-održive gradnje kojima vodimo računa o našoj životnoj sredini, našem zdravlju i našoj Planeti, dostignut je na obostrano zadovoljstvo predavača i učesnika, što osmesi na fotografijama ispod potvrđuju.

 

U zanimljivoj i pozitivnoj atmosferi, brzo je proteklo sat i nešto vremena osmišljenih da se odviju kroz dve celine, edukativu i praktičnu.

U prvom delu, održano je interaktivno predavanje. Kako bi što lakše usvojili informacije, ilustrovano im je da i zgrade na neki način dišu, oslobađaju CO2, kao i to da i one treba da budu adekvatno obučene, termoizolovane i još mnogo drugih bitnih zelenih principa na zanimljiv i njima pristupačan način. Najmlađi su, nakon svake tematske celine, kroz svoje odgovore, na pripremljenim brošurama, odmah imali priliku i da potvrde stečeno znanje. Poslednji korak je bio da na drugoj strani brošure prepoznaju zelene principe, a time i njihov pozitivan uticaj na grad.

Ilustrovana brošura sa pitanjima i zadacima

 

Drugi deo bio je posvećen sastavljanju maketa, gde su, na osnovu spremljenih elemenata primenili naučeno. Samostalnim radom na maketi pokazali su svoje viđenje optimalnog rešenja zelene-održive kuće.

Fantastično je bilo videti koliko su svi bili spremni da primene nova znanja i koliko su bili ponosni na svoje makete, kao rezultate potvrde njihovog novog otkrića i spremnosti da daju svoj odgovor na pitanje – kako treba da gradimo sutra! Naučili su i da se to ne odnosi samo na kuće, već kako i naši gradovi treba da postanu zeleni i održivi.

 

Pored toga što su na radionici imali priliku da nauče svašta novo, najmlađi su se i lepo zabavili, kao potvrdu da se kroz igru najlakše i najlepše uči. Maketa koja je imala najviše primenjenih zelenih principa, proglašena je za pobedničku, a tim koji ju je napravio dobio ju je kao poklon za svoj razred. Na kraju svi učesnici su od našeg tima dobili zahvalnicu za veliki trud, ali i stikere da i oni mogu dalje da prenesu šta su naučili i pokažu da je zelena gradnja pristupačna i važna za sve nas.

Mi smo sigurni da smo sa ovom Radionicom napravili mali, ali pravi korak i nadamo se da ćemo doprineti da gradnja bazirana na zelenim principima za njihovu generaciju bude Novi Normal.

 

Radionicu su kompletno pripremili i sproveli pridruženi članovi – studenti: Aleksa Bekić, Lena Lojanica, Tijana Radovanović i Una Korica.

Zahvaljujemo se CPN koji je prihvatio globalni poziv i pružio Savetu podršku u promociji Kampanje #BuildingLife tokom #WGBW2019, omogućujući održavanje Radionice. Posebnu zahvalnost upućujemo dr Tanji Adnađević i Danijeli Vučićević, koje su svojom podrškom u organizaciji doprinele uspehu, kao i g. Davidu (Predragu Davidoviću) na strpljenju da sve elemente makete perfektno laserski saseče. 

Zahvalnost upućujemo i Suzani Lazović, nastavnici OŠ Dragojlo Dudić, koja je iskazala posebno interesovanje i želju da svi njeni đaci budu u prilici da steknu nova zelena znanja. Naš mladi tim je ponovo održao Radionicu polovinom oktobra, ovoga puta u njihovoj školi.

Kako je sve proteklo i koliko je bilo zanimljivo može se videti na fotografijama koje slede!