Sreda 22. septembar 2021. / 11:30 – 13:00 h / #WGBW21 – Online Panel: Izgradnja otpornosti prirodom inspirisanim rešenjima i urbani dizajn osetljiv na klimu / U zajedničkoj organizaciji člana SrbGBC, Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Saveta zelene gradnje Srbije

Jedan od događaja, kojim će Savet zelene gradnje Srbije ove godine podržati svetsku kampanju, jeste Panel u zajedničkoj organizaciji sa članicom, Prirodno – matematičkim Fakultetom, Univerziteta u Novom Sadu, koji postavlja za cilj da dostavi informacije o novim pristupima u iznalaženju rešenja na datu temu.

Urbani dizajn izgrađene sredine sve je osetljiviji na klimatske ekstreme. Jedan od načina da se urbani dizajn učini otpornijim jeste da se struka ugleda na rešenja u prirodi, ali i kroz nove pristupe. Da li je pronalaženje rešenja ostavljena samo struci ili i akterima/korisnicima?

O ovome i uvođenju drugih parametara, čućete na panelu kroz prezentacije koje će se baviti temama počev od aktuelnih ekološki orijentisanih urbanih pristupa, preko procesa ko-kreacije tokom urbanog planiranja i projektovanja, kao i samih primera, do primene baze podataka. Biće reči o inovativnim metodologijama urbanog planiranja osmišljenih da poboljšaju živote u gradovima uz uvođenje višeg nivoa odgovornosti planera u građevinskoj industriji, izgrađenom okruženju i samim gradovima. Kao primer rešenja zasnovanih po ugledu na prirodu, osmišljenih i implementiranih u idejni plan, biće predstavljena Zona 8 Linijskog Parka u Beogradu. Takođe ćete se upoznati i se sa bazom podataka koja se može koristiti u širokom spektru istraživačkih oblasti vezanih za našu klimu: MeteoSrbija1 km.

Pridružite nam se 22. septembra od 11:30 – 13:00 časova putem livestream-a i saznajte o temi iz perspektive delatnosti učesnika, članica SrbGBC:

  • Savet zelene gradnje Srbije, Dragana Korica
  • GAF – UN, PhD Ljiljana Vasilevska,
  • AF – UB, PhD Ksenija Lalović,
  • Ranko Božović,
  • Ivana Korica and Tomica Mišljenović
  • GF – UB, PhD Aleksandar Sekulić

 

Kao deo kampanje # BuildingResilience Panel je vidljiv i na Svetskoj mapi aktivnosti WGBW2021, gde možete saznati više i o drugim sličnim poduhvatima.

Prijatelji Kampanje # BuildingResilience for Climate, People and Economies
#WGBW2021 #SerbiaGBC