Zelena gradnja promoviše pozitivan uticaj na kvalitet života,
životnu sredinu i prirodne resurse.

Prespavali smo noćas nekoliko sati u svojim domovima, zatim smo putovali do radnog mesta ili škola gde ćemo provesti još nekoliko sati pre nego što se vratimo kući – stan, automobil/autobus, kancelarija/učionica, automobil/autobus, stan – čak i oni najaktivniji među nama veći deo dana provode u zatvorenom prostoru!

Zelena gradnja zato posebnu pažnju posvećuje kvalitetu prostora u kome provodimo vreme i koji u velikoj meri utiče na naše zdravlje.

Naš uticaj na životnu sredinu i prirodne resurse daleko prevazilazi ono što vidimo.  Svaki pojedinačni komad otpada zapravo je samo simbol velikog lanca eksploatacije, proizvodnje i transporta. Samo neki od problema jesu povećanje potražnje za energijom, neracionalna eksploatacija sirovina,širenje gradova i izgradnja infrastrukture na račun prirodnog i obradivog zemljišta, zagađenje svih vrsta, itd.

Zelena gradnja meri, ocenjuje i daje nam jasnu i tačnu sliku svih ovih različitih uticaja objekata na okruženje, na životnu sredinu i planetu, kako bismo već danas mogli da ih gradimo i koristimo na kvalitetniji i bolji način.

Građevinski sektor jedan je od ključnih za razvitak celokupne privrede a po svojoj prirodi direktno je vezan za lokalno okruženje iz kog crpi radnu snagu, sirovine, materijale, proizvode, itd.

Zelena gradnja prepoznaje značaj ovih osobina građevinarstva i promoviše primenu lokalnih resursa u cilju ojačavanja domaće ekonomije, zapošljavanja i usavršavanja radne snage, i stvaranja konkurencije domaće privrede i njenih profesionalaca.