„Posvetili smo se tome da do 2041. postanemo Lifetime Carbon Neutral kompanija, tako što ćemo otkloniti 100-godišnju emisiju CO₂ i smanjiti svoj budući ugljenični otisak.“

Dejvid Brigs, izvršni direktor VELUX Group

Kompanija Velux je 2020. započela putanju kojom će retroaktivno da smanji emisiju CO2 tako što će da anuliraju sve emitovano do 2021.  Preciznije, investiranjem u projekte za očuvanje šuma otkloniće količinu jednaku celokupnom ugljeničnom otisku koji je VELUX Grupa ostavila tokom 100 godina postojanja. Prvi korak u postizanju ciljeva je „It’s our nature“ – strategija održivosti 2030. koja predstavlja desetogodišnje transformaciono putovanje tokom kojeg će kompanija otkloniti svoje dosadašnje emisije CO₂, kako bi do 2041. obezbedila svoju kompletnu ugljeničnu neutralnost.

Ovaj novi i inovativni koncept „Lifetime Carbon Neutral“ za građevinski sektor otvara novi oblik zelenog i održivog koji može značajno smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu i ubrzati put ka neutralnosti sektora kada je klima u pitanju. Upravo zbog tog značaja Savet će dati svoj doprinos da informacija o konceptu novog člana dospe do svih u sektoru i bude primer koji treba slediti.

Danska kompanija Velux (osnovana 1942.) je širom sveta poznati brend i lider kada su krovni prozori u pitanju. Samim tim što je drvo, kao ekološki materijal, osnovni materijal za većinu VELUX krovnih prozora oni su već u kategoriji zelenog. Pri tome, treba naglasiti da istovremeno vode računa da korišćenje drveta u proizvodnji nema negativne posledice na životnu sredinu i biodiverzitet šuma, jer je poreklo gotovo 100%  iz šuma sa sertifikatom održivosti. Proizvodni program bogat je i rešenjima koja nude zaštitu od pregrevanja prostora kao i regulaciju količine dnevne svetlosti, što je komfor koji takođe podpada pod principe zelenog. U kompaniji Velux Srbija, koja na našem tržištu posluje od 1997, posebno izdvajaju VELUX ACTIVE pametni sistem. Sistem obezbeđuje zdravu unutrašnju klimu putem automatske kontrole tri parametra: temperature, vlažnosti vazduha i nivoa CO₂. Ne treba isticati koliko je ovo bitan faktor kada je naše zdravlje u pitanju jer 90% svog vremena provodimo upravo u zatvorenom prostoru.

Sve navedeno su više nego opravdani razlozi zašto je Savetu značajno što joj se kompanija Velux Srbija svojim članstvom pridružila.

Više o kompaniji VELUX Srbija pogledajte na https://www.velux.rs/