Još jedna SVETSKA NEDELJA ZELENE GRADNJE (World Green Building Week) je iza nas, a Savet zelene gradnje Srbije se može pohvaliti da je ovogodišnju kampanju sa temom „Dome, zeleni dome“ uspešno realizovao. Ovim događajem, namenjenim široj javnosti, Savet je ispunio još jednu od svojih misija; da radi na podizanju svesti naših građana o neophodnosti zelene gradnje kao nerazdvojnog dela održivog razvoja.

Građani su imali priliku da se putem flajera, grafičkog prikaza zelenog doma na baneru i putem video priloga primera dobre prakse, kao i održivih proizvoda članova Saveta, informišu o tome šta sve može jedan dom učiniti zelenim.

Da saznaju više o tome zašto je to za njih same važno, ali i zašto je to korak koji je podjednako važan i za društvo, pomogli su im prisutni članovi Saveta, kao i volonteri. Takođe, imali su priliku da čuju koje su to prednosti zelenog doma, počev od zdravstvenog, ekološkog i nama svima uvek bitnog ekonomskog.

Stručnom osvrtu na zelenu gradnju vizuelno je doprinela izložba studentskih radova, člana Saveta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – SPECIJALISTIČKE STUDIJE / Energetska efikasnost i zelena arhitektura.

Značaj ovog događaja ogleda se i kroz institucionalnu podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministar g. Goran Trivan je i lično dao podršku svojim prisustvom. On je rekao da vidi Savet zelene gradnje Srbije i  građevinski sektor, jednim od bitnijih elemenata u promenama koje bi omogućile pozicioniranje Srbije kao lidera politike životne sredine u regionu. Naglasio je da koliko je pomenuto važno, važnije od toga je da te promene sprovedemo zbog nas samih.

Ovakve organizacije, kao i mediji koji su uključeni u jačanje svesti javnosti o pitanjima zaštite životne sredine, vode društvo napred, i Ministarstvo će i u narednoj godini, i sa duplo više sredstava, podržavati ovakve ideje i aktivnosti“, istakao je ministar za zaštitu životne sredine g. Trivan (http://www.ekologija.gov.rs/svetska-nedelja-zelene-gradnje/).

Ministarstvo rudarstva i energetike smatra da Savet svojom aktivnošću upoznaje javnost sa prednostima zelene gradnje, odnosno sa koristima primene energetski efikasnih tehnologija i korišćenja obnovljivih izvora energije u stambenom i uopšte građevinskom sektoru, što je doprinos dostizanju ciljeva politike efikasnog korišćenja energije koju Ministarstvo sprovodi.

Uspešnost događaja, kome je cilj bio da ukaže na to da svako može učiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji, vidi se i u spremnosti posetioca da budu akteri zelene gradnje. One koji su tokom događaja dali svoja ZELENA OBEĆANJA: “koje zelene korake su spremni da preuzmu u narednoj godini”, članovi Saveta će nakon sakupljenih „lajkova“ (do 8. oktobra) na našoj Facebook stranici podržati sa 4 svoja zelena proizvoda (više o tome na Facebook stranici Saveta zelene gradnje Srbije).

Savet se posebno zahvaljuje MPC Properties i kompaniji Confluence koja upravlja TC Ušćem (zgradom sa Leed sertifikatom zelene gradnje) što su prepoznali delatnost Saveta i podržali nas u vidu prostora i opreme.