U okviru međunarodnog Kongresa Zelene ekonomije –“Green Economy Congress 2017”, održanog od 02.-4.11. u Beogradu,  Savet zelene gradnje Srbije je od strane organizatora prepoznat kao civilno društvo koje može da pruži odgovor na  temu zelene ekonomije i održivog razvoja.

Kongres je okupio ekonomiste, inovatore, preduzetnike, donosioce odluka, predstavnike civilnog društva, aktiviste i studente.

 

Kongres zelene ekonomije otvoren je u Privrednoj komori Srbije od strane programskog direktora organizatora Žakline Živković. Ona je istakla:”Zelena ekonomija je holistički koncept koji generiše razvoj koji poštuje regionalne i lokalne ekosisteme, teži socijalnoj jednakosti i poboljšanju života za sve građane, istovremeno smanjujući ekološke rizike i pritisak na prirodne resurse”.

 

Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, izneo je niz statističkih finansijskih činjenica poput godišnjeg gubitka od 250 miliona evra naše ekonomije zbog neadekvatnog gazdovanja otpadom (150 velikih i 3500 divljih), u kome građevinski otpad ima veliko učešće; kao i podatak da je svega 5%  prisutna primarna selekcija i reciklaža. Takođe i procene PKS  za ogromnim investicionim potrebama u narednih 10 godina u tokove zelene ekonomije u vidu komunalne infrastrukture, nova rešenja u građevinarstvu, infrastrukturi za preradu otpadnih voda (Obaveza RS u priključenju EU je 330 postrojenja, što je ivesticija od 9,5 milijardi evra), primarnu selekciju i dr.

 

Izvršni direktor Dragana Korica imala je priliku da, u okviru prvog panela, detaljno predstavi naš Savet gostima kongresa. Opisala je koncepciju Saveta kao neprofitne organizacije, način funkcionisanja udruženja, ravnopravnost svih članica, način upravljanja od strane Odbora direktora i dr. Navela je interes članica (vidljive na izloženom Rollup-u na kongresu) koje su u Savetu prepoznale koncept netvorkinga u okviru zelene gradnje i održivosti u kome mogu da deluju. U svom izlaganju, opisala je čime se Savet bavi kroz konkretne aktivnosti, koji su mu ciljevi i zašto je neophodno menjati svest i pojedinaca i društva u celini, kako bi se gradilo i živelo zeleno i kako bi smo imali održivu budućnost. Između ostalog opisala je šta obuhvata zelena gradnja, kao i standarde zelene gradnje. Takođe je istakla da Savet ima neutralan stav (što je stav i WorldGBC čiji su nacionalni član) kada su u pitanju sve prisutnije sertifikacije kod nas, iako Savet ima članice koje se bave Leed i Breeam sertifikacijom, koje su za sada kod nas najzastupljenije; napomenula je i da su one slobodan izbor steikholdera.

Na interesantno pitanje, od strane moderatora, o zastupljenosti žena u zelenoj ekonomiji kroz konkretnu situaciju u Savetu, odgovorila je da je dovoljno slikovito to što su žene u Odboru direktora u gotovo dvotrećinskoj  većini.

Iskoristila je priliku da istakne otvorenost Saveta za sve zainteresovane za temu održivosti kroz partnersvo, umrežavanje i pozvala ih da se pridruže Savetu.