Inovativnost, održivost i cirkularni model čine osnovna načela startap kompanije Fragment Incorporated, koja se bavi proizvodnjom inovativnog građevinskog materijala višenamenskih ploča. Inovativnost i održivost Fragment ploča ogleda se u izboru osnovnih sirovina koje čine reciklažno staklo, povezano cementom i aditivima.

Srbija svake godine proizvede približno 16,250 tona otpadnog stakla koje završi na deponijama. Jednoj staklenoj boci potrebno je milion godina da se razgradi u prirodi – zato je proizvod koji barem deo tog stakla presretne i iskoristi kao osnovnu sirovinu više nego dobrobitan na putu ka održivosti.

Sama ideja nastala je tokom priprema za jednu od brojnih izložbi umetnice Marije Marković, kojoj se u daljem razvijanju ideje pridružio Pavle Milošević, preduzetnik i zagovornik održivosti. Pune tri godine istraživanja i razvoja i preko dve hiljade eksperimenata rezultirali su jedinstvenim i ekološki odgovornim proizvodom.

Rezultat ove fuzije umetničkog instinkta, naučnog iskustva i poslovne orijentacije jeste Fragment panel, koji odbačenim pivskim i vinskim flašama, teglama za džem i med daju novi život, jer udeo stakla u njima iznosi čak 73%.

Fragment ploča ne samo da je napravljena od otpadnog stakla, već je i zamena za mnoge materijale koji spadaju u grupu prirodnih resursa poput mermera, granita ili drugih prirodnih kamenih materijala. Ovako implementiran cirkularni model upotrebe recikliranog stakla smanjuje pritisak na okolinu i prirodne ekosisteme, istovremeno doprinoseći održivijem pristupu građevinskim materijalima.

Fragment kompanija nije samo posvećena održivim praksama u građevinskoj industriji – ona je osnovana s jasnom svrhom da aktivno doprinosi očuvanju prirodne sredine i minimiziranju negativnog ekološkog uticaja od strane samih ljudi. Ovaj osnovni motiv i posvećenost održivim praksama u građevinskoj industriji su prepoznali i u viziji Saveta zelene gradnje Srbije što je i povod da mu se svojim članstvo i pridruže.

Više informacija o njima i priča o njihovim pločama može se naći na sajtu kompanije Fragment Incorporated