U vremenima kada brze promene, zelena agenda i digitalna transformacija definišu budućnost poslovanja, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu (FON) pruža podršku najnovijim trendovima, kontinuirano prilagođava i unapređuje svoje programe, dok je istovremeno aktivno uključen u rešavanju svih ključnih pitanja zajednice.

Osim toga, Fakultet teži da integriše ESG standarde u sve aspekte svog delovanja, od obrazovnih programa do drugih svakodnevnih aktivnosti. Sa ovom inicijativom ne samo da doprinose razvoju svesti o važnosti održivih praksi među studentima i zaposlenima, već se pozicioniraju među liderima u oblasti ekološke odgovornosti u akademskoj zajednici, što je ključna veza sa Savetom zelene gradnje Srbije.

 

FON je jedan od najsavremenije organizovanih fakulteta u regionu, koji je u uslovima intenzivnih promena postao vodeća i referentna nastavno-naučna institucija u oblasti informacionih sistema i tehnologija i menadžmenta i organizacije. Fakultet broji  više od 16.000 diplomaca, 6.000 studenata sa diplomom master studija, 1.300 studenata sa završenim specijalističkim studijama i preko 450 doktora nauka.

 

Fakultet navodi da je od samog osnivanja obrazovna institucija koja se bavi inženjerskim pristupom menadžmentu, modeliranom prema Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology u SAD. Svi studijski programi formirani su na osnovu svetskih standarda visokog obrazovanja i usklađeni sa savremenim tokovima i stanjem struke u pripadajućoj naučnoj oblasti u svetu.

Izvor: Fakultet organizacionih nauka

FON se dokazao i kao uspešni organizator međunarodnih i domaćih naučnih i stručnih skupova sa značajnim brojem inostranih i domaćih učesnika, a neguje i saradnju sa inostranim institutima, univerzitetima i fondacijama sa ciljem kreiranja globalne akademske zajednice. Nastavno osoblje, saradnici i studenti Fakulteta aktivno su uključeni u realizaciju brojnih međunarodnih projekata u oblasti razvoja i unapređenja visokog obrazovanja – Erasmus+, Cepus, DAAD, EUROWEB.

 

Kao pionir na Univerzitetu u Beogradu, od 2003. godine uveo je obaveznu stručnu praksu, kontinuirano intenzivirajući odnose sa vodećim kompanijama u Srbiji. Takođe, stalno razvija stručno obrazovanje i prilagođava programe potrebama tržišta i omogućava studentima pristup savremenim i praktičnim znanjima. 2016. godine osnovan je R&D Hub, prostor za angažovanje studenata i mentora u podsticajnoj atmosferi zajedničkog rada, razmene znanja, razvoja preduzetničkih inicijativa i jačanja startap zajednice na fakultetu.

 

Fakultet organizacionih nauka svojim aktivnostima i inicijativama pokazuje svoju posvećenost zaštiti životne sredine, odgovornom ekološkom ponašanju i održivom razvoju kroz nastojanja da se pridržava ekoloških standarda, što dodatno potvrđuje i svojim članstvom u Savetu zelene gradnje Srbije. Ovim korakom, FON jača svoje obaveze prema principima održivosti u oblastima kao što su energetska efikasnost, smanjenje otpada, upotreba obnovljivih izvora energije uz minimiziranje negativnih uticaja na životnu sredinu. U skladu sa tim sprovodi aktivnosti usmerene ka jačanju biodiverziteta okruženja Fakulteta, poput redovne sadnje drveća, promocije reciklaže i ponovne upotrebe proizvoda, ekoloških projekata i aktivnosti studenata i nastavnika, te težnju ka karbonskoj neutralnosti putem korišćenja aplikacija za deljenje vožnje i time doprinosa boljem vazduhu i borbi protiv klimatskih promena grada Beograda.

 

Više o Fakultetu organizacionih nauka možete pročitati na ovom linku.