Više od 700 miliona dece u Svetu, od kojih oko 800.000 u Repubilici Srbiji, pohađa škole koje ne ispunjavaju savremene standarde zelenih zgrada.

Događaji u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije povodom Dana zelenih škola:

Naredni Dan zelenih škola zakazan je za 28. septembar 2013. godine!
Pored uticaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje dece, škole imaju veliki potencijal za uštede u potrošnji vode i energije, rasterećenje zdravstvenog sistema, ali i za oslobađanje ljudskog potencijala budućih generacija za zaštitu životne sredine i očuvanje planete.

Međunarodni dan zelenih škola održava se po prvi put u svetu, u subotu, 29. septembra 2012. godine na inicijativu Svetskog pokreta zelene gradnje (Green Apple Day of Service – World Green Building Council). Hiljade volontera učestvovuje u brojnim akcijama unapređenja i gradnje zelenih škola, promocije svesti o značaju upravljanja resursima, održavanju škola i uticaju škola na zdravlje i razvoj potencijala dece i omladine.
Svi zainteresovani bilo gde u svetu pozvani su da organizuju predavanje, akciju čišćenja škole i školskog dvorišta, čas na otvorenom, itd, na sam dan ili u danima u prethodnoj ili narednoj nedelji.
Konferencija za javnost i medije
Savet zelene gradnje Srbije, kao član međunarodnog pokreta zelene gradnje, povodom Dana zelenih škola organizovao je konferenciju za javnost i medije u petak 28. septembra 2012. godine u Medija centru u Beogradu kako bi skrenuo pažnju na značaj ove teme.

Na konferenciji je bilo reči o mogućim strategijama za unapređenje kvaliteta školskih objekata koje nudi zelena gradnja, ali i o predlozima za samostalno unapređenje škola od strane zaposlenih i učenika, kao i o potencijalima škola za uvođenje zelenih sadržaja i obrazovanje generacija odgovornih prema životnoj sredini.
Tim povodom, Savet zelene gradnje uputio je otvoren poziv svim zainteresovanim nastavnicima, direktorima, predstavnicima Ministarstva i lokalnih samouprava da pokrenu akcije u školama koje će doprineti, pre svega dobrobiti i obrazovanju učenika, ali i zaposlenih i lokalnih zajednica.
Kompletan snimak konferencije Saveta zelene gradnje Srbije u Medija centru u Beogradu možete pronaći na stranici web televizije Medija centra.

Agenda konferencije povodom Dana zelenih škola, 28. septembar
Medija centar, Terazije 3, Beograd
govornici: Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Sanjin Grbić, d.i.a, član Borda direktora Saveta zelene gradnje Srbije
moderator: Mladen Bogićević, Menadžer za marketing i komunikaciju Saveta zelene gradnje Srbije
10:00 početak konferencije 10:00 – 10:10 uvodna reč 10:10 – 10:50 Zelene škole – Principi i strategije (S. Grbić) 10:50 – 11:20 Zeleno obrazovanje – Studija slučaja (M. Vukanac) 11:20 – 11:30 Vodič Moja zelena škola (M. Bogićević) 11:30 – 12:00 diskusija

Besplatni vodič Moja zelena škola
Na konferenciji je predstavljeno i onlajn izdanje Saveta zelene gradnje Srbije „Moja zelena škola“ – kratki vodič za jednostavna unapređenja koje zainteresovani nastavnici, učenici i volonteri mogu jednostavno da primene u svojim školama.
Učinite da vaša škola bude zelena – ovde preuzmite besplatni vodič Moja zelena škola

P.S. Nekoliko nedelja kasnije, 19. oktobra 2012 (nakon povratka učenika sa ekskurzije) Savet zelene gradnje je održao i gostujuće predavanje u Arhitektonskoj tehničkoj školi u Beogradu