Svetska nedelja zelene gradnje (23. – 29. septembra 2019.) je godišnja kampanja koja motiviše zainteresovane i podstiče nove na kreiranje, izgradnju i rekonstrukciju zgrada prema standardima zelene gradnje.

Ove godine, u okviru Svetske nedelje zelene gradnje, sa temom #BuildingLife istražujemo kako možemo da stvorimo zelenu, zdravu i klimatski otpornu izgrađenu sredinu za sve.

Kampanja ima za cilj da podigne veću svest o emisiji CO2 u svim fazama životnog ciklusa zgrade, a samim tim podstiče i nove prakse, kao i nove načine razmišljanja kako bi se doprinelo smanjenju emisija koje potiču od zgrada.

Da li ste znali da su zgrade i građevinarstvo odgovorni za 39% globalnih emisija CO2 u vezi sa energijom? 28% ovih emisija dolazi iz operativne faze „tokom upotrebe“ – za zagrevanje, napajanje i hlađenje, dok se 11% ove emisije pripisuje ugrađenim emisijama ugljenika, što se odnosi na CO2 koji se oslobađa tokom procesa proizvodnje materijala i izgradnje.

Do danas je fokus građevinarstva i građevinske industrije bio na operativnim emisijama i na to kako zgrade zaista funkcionišu u upotrebi.

Međutim, da bi se do 2050. godine u potpunosti dekarbonizovalo, da bi se globalno zagrevanje smanjilo ispod 1,5OC, svi akteri građevinskog sektora moraju da se pozabave i ugrađenim emisijama iz šitavog životnog ciklusa zgrade.

Stoga, povodom ovogodišnje kampanje Svetske nedelje zelene gradnje, pozivamo ceo lanac opremanja zgrada i celu građevinsku industriju da se pridruže inicijativi za dekarbonizaciju.

Svetski Savet zelene gradnje (WorldGBC), kao organizator kampanje, poziva sve zainteresovane da se pridruže nacionalnim Savetima zelene gradnje širom sveta i pomognu u izgradnji bolje budućnosti!

#BuildingLife # VGBV2019