20190326_0001_20190326_133617a

Više od 90 % vremena provodimo u zgradama, u kojima, pored ostalih uslova, materijali koji su ugrađeni imaju ključni uticaj na zdravlje korisnika. 

Član Saveta zelene gradnje Srbije, kompanija Baumit, pružila nam je priliku da se na licu mesta uverimo koliko je kompanija, kroz jedinstven projekat istraživačkog centra, posvećena doprinosu zdravog života unutar prostora.

Projekat Viva Park otpočeo je 2015. godine kao najveći istraživački centar u Evropi u kome se na 15 objekata, identičnih po gabaritu i izloženosti uticajima (unutrašnjih i spoljašnjih), ali izgrađenih i opremljenih od različitih konstruktivnih i završnh građevinskih materijala, sakupljaju podaci o tim uticajima.

Sve u vezi ovih kuća se analizira i meri (relativna vlažnosti, vlaga – apsorpcija građevinskog materijala; temperature enterijera, unutrašnja temperatura zidova i površina; zvuk – akustika; potrošnja energije i skladištenje energije; fina prašina, koncentracija polena i joni u vazduhu; VOC, Radon i mirisi) putem niza unutrašnjih i spoljašnjih senzora, a sakupljeni podaci, kojih je do sada obrađeno preko 5 miliona, redovno se šalju na analize i kao povratna informacija Medicinskog Univerziteta u Beču vraćaju u Baumit kako bi kompanija radila na unapređenju i razvoju svojih proizvoda.

Moto kompanije je: Želimo da svi ljudi žive energetski efikasno, lepo i zdravo.

Pored obilaska Viva Parka, koji je otvoren i dostupan posetiocima, prezentacije i diskusije o istraživanjima i korišćenju njihovih rezultata, u šetnji kroz fabriku koja se nalazi u samom mestu, imali smo  priliku da se uvermo i u odgovornost kompanije Baumit  prema životnoj sredini. Iako se fabrika nalazi u samom mestu, vazduh, zelenilo i cvrkut ptica ostavljaju utisak da ste u predivnoj I besprekorno čistoj prirodi.

Više o proizvodima koji su produkt istraživanja ovog centra možete naći na https://baumit.rs/guide/858/klima-proizvodi a o samom Viva Parku na https://healthyliving.baumit.com/vivapark/about-vivapark/

 

Fotografije: