Umanjenje zarobljenog ugljenika je ključan deo postizanja smanjenja celokupnog ugljenika u izgrađenoj sredini do 2050. godine. Zarobljeni ugljenik u zgradama trenutno čini oko 11%, od ukupno 39% globalne godišnje emisije ugljen-dioksida. U interesu svetskih klimatskih ciljeva, ograničenje globalnog porasta temperature, Svetski savet zelene gradnje je objavio da bi sve zgrade i infrastrukturni objekti trebalo da postignu najmanje 40% smanjenja zarobljenog ugljenika do 2030. godine.

Da bi pomogli u rešavanju ovog problema u potrebnoj meri, Bionova Ltd, developer One Click LCA, stvorio je One Click LCA Planetary, globalni softver za zarobljeni ugljenik. One Click LCA Planetary je alatka koja  pomaže profesionalcima u građevinskom sektoru da izračunaju i uporede uticaje ugljenika, kao i celokupnu efikasnost projekta iz ugla odabira materijala.

Savet zelene gradnje Srbije sa zadovoljstvom objavljuje da je partnerstvom sa Bionova Ltd postao zvanični promoter besplatnog planetarnog alata One Click LCA. Namera nam je je da proračun ugrađenog ugljenik postane standardni deo svakog građevinskog projekta i time podrška održivoj gradnji u Srbiji.

One Click LCA Planatary dostupan je na devet jezika i pokriva deset kategorija najuticajnijih materijala po intenzitetu ugljenika u građevinarstvu. Istovremeno, pruža informacije o specifičnoj efikasnosti materijala kao i podatke o količini zarobljenog ugljenika. EPD postaje važan činilac potvrde da se gradi zeleno, stoga je ova altka veoma korisna jer u nekoliko koraka možete da kreirate, optimizujete i višestruko upoređujete dizajn i postignete stvarno smanjenje ugljenika.

Pogledajte prednosti One Click LCA Planetary programa već danas i pristupite besplatnom alatu. Za sva pitanja imate na raspolaganju i centar za tehničku podršku.

U sklopu partnerstva promovisaćemo obuke i događaje sa ciljem da ovaj besplatan alat učine još pristupačnijim.

Budite u toku na društvenim mrežama SrbGBC  i saznajte o predstojećim aktivnostima One Click LCA Planetary.