Četvrtak 8. Oktobar 2020. godine, 13:00 – 18:00 časova

 

Zašto je CIRCL (Amserdam) reper za CIRKULARNU gradnju?

Zašto Akcioni plan cirkularne ekonomije Evropske Unije, kao i mnoge nacionalne Strategije, prepoznaju građevinski sektor kao jedan od najuticajnijih, kao nosioca naprednih koraka u pravcu održivosti gradova?

Zašto je građevinski sektor, kao jedna od najbrže rastućih privreda, istovremeno i jedna od nejvećih proizvođača otpada (godišnje 1.3 milijardi tona otpada je samo od njega; oko 217 piramida u Gizi)?

Promene su neophodne

Uspostavljanje cirkularnih rešenja i standarda zahteva akciju

nova rešenje – nova pravila – novi normal

FORMAT PRAKTIČNE EDUKACIJE ima za cilj prenos znanja i uputstava za praktičnu implentaciju cirkularnosti u građevinarstvu i retrofitinga i deo je projekta “Western Balkan Circular and Climate Innovation Beacons”, podržanog od EIT Climate-Kic organizacije, glavne inicijative Evropske Unije u sferi inovacija za prilagođavanje klimatskim promenama.

CirEkon (Centar za Cirkularnu ekonomiju) partner Climate-Kic, u ulozi nosioca projekta i SrbGBC (Savet zelene gradnje Srbije), nacionalni član WorldGBC, će Vam preneti svoja znanja i uputiti Vas kako da ih praktično implementirate na konkretnom izazovu retrofitinga.

naučite i primenite

+

konkurs

+

nagrada

pobednički tim osvaja 1200 Eur, a svaki član tima i godišnju članarinu u SrbGBC

+

Jedinstvena prilika za unapređenje Vašeg znanja i šansa da se umrežite sa liderima i cirkularne, održive i zelene gradnje

Budućnost zahteva multidisciplinarnost, zato je program namenjen širokom opusu zanimanja i podrazumeva učešće predstavnika nekoliko obrazovnih sfera. “Na mladima svet ostaje” zato pozivamo mlade inženjere i master studente, arhitekture, građevine, mašinstva, elektrotehnike, urbaniste, pejzažne arhitekte, inženjere organizacionih nauka, ali i menadžere gradnje i upravljanja objektima da se prijave  i pridruže onima koji su spremni da stiču nova znanja i veštine za budućnost. Program počinjemo online Radionicom u četvrtak 8. oktobra u 13 časova sa Modulom 1 na kome ćete dobiti detaljne informacije o preostalim modulima i dalja uputstva.

Otvorenost za širenjem znanja pokazujemo i time što poziv upućujemo i studentima pomenutih struka da nam se pridruže na prvom modulu edukacije 08. oktobra, kako bi stekli osnovna znanja o cirkularnosti.

FORMAT PRAKTIČNE EDUKACIJE će učesnicima omogućiti:

–              da prošire znanja iz oblasti implementacije cirkularnih modela gradnje i projektovanja, kroz praktičan rad

–              da podeljeni u timove, osmisle i u praksi primene principe cirkularne gradnje na zadatom objektu, na parceli koja se nalazi u Beogradu

–              da se konsultuju i rade sa domaćim i internacionalnim stručnjacima iz ove oblasti

Čitav proces praktične edukacije biće realizovan do 15. decembra 2020. godine, a rezultiraće odabirom najboljeg projektnog rešenja. Pobedničkom timu biće dodeljena nagrada kao i mogućnost da učestvuju u studiji izvodljivosti i postanu deo procesa planiranja i uspostavljanja centara (Beacons) koji će delovati kao otvoreni inovacijski prostori koji neguju i grade kapacitete za implementaciju modela cirkularne ekonomije.

Za prijavu je porebno popuniti registracioni formular na linku najkasnije do 30. septembra do ponoći.

Potvrdu da ste učesnik FORMAT PRAKTIČNE EDUKACIJE dobićete najkasnije do 4. oktobra do ponoći.

Projekat “Western Balkan Circular and Climate Innovation Beacons”  (srp. Cirkularni svetionici) nastao je kao rezultat zajedničke saradnje Centra za cirkularnu ekonomiju “CirEkon” (Srbija), Privredne komore Srbije, Instituta za klimatske promene, životnu sredinu i energiju “Wuppertal” (Nemačka), “Cleantech”-a (Bugarska), Privredne i industrijske komore iz Temišvara (Rumunija), kao i Centra za istraživanje i inovaciju “ATINA” (Grčka). Plan realizacije predviđa uključivanje lokalnih aktera iz građevinskog sektora, u početku u Srbiji i Rumuniji, a dugoročno u regionu Balkana u proces planiranja i uspostavljanja centara (Beacons) koji će pokrenuti implementaciju cirkularnih inovacija u poslovanju i politici i delovati kao otvoreni inovacijski prostori koji neguju i grade kapacitet u lokalnim inovacijskim eko sistemima. Ovi svetionici obuhvataće prostor za prikazivanje inovacija, testiranje i pojačanu primenu (komercijalizaciju), uključujući pokretanje novih usluga cirkularne ekonomije za mala,  srednja preduzeća i startup-e.

Prijatelji Poziva